• bg_page

Ερευνητικά αντικείμενα και δραστηριότητες

  • Ανάπτυξη πρωτοκόλλων ελέγχου και πιστοποίησης γεωργικών πρακτικών μειωμένων εισροών και εκροών σε επίπεδο αγρού.
  • Ορθές πρακτικές χειρισμού καλλιεργειών και εκτροφών - συγκριτικές μελέτες ενεργειακών και λοιπών εισροών.
  • Αξιοποίηση, διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων στη γεωργία. Συγκριτική αξιολόγηση αποδοτικότητας αρδευτικών συστημάτων, ανάλυση κύκλου ζωής και εκτίμηση υδατικού αποτυπώματος συστημάτων αγροτικής παραγωγής. Ανάπτυξη τεχνικών άρδευσης ακριβείας για την εξοικονόμηση υδατικών και ενεργειακών πόρων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Δημιουργία καινοτόμων λιπασμάτων και γενικά εδαφοβελτιωτικών με: (i) ανάπτυξη και απομόνωση νέων βιοδραστικών μορίων από φυσικά προϊόντα, (ii) χρήση γεωργικών/αστικών/βιομηχανικών αποβλήτων και παραπροϊόντων και (iii) δημιουργία εμβολίων μυκήτων, μυκορριζικών μυκήτων, ριζοβίων και βακτηρίων προωθητικών της φυτικής ανάπτυξης στην κατεύθυνση αντικατάστασης συμβατικών λιπασμάτων.
  • Εφαρμογή -ομικών αναλύσεων υψηλής απόδοσης για τη μελέτη βιολογικού υλικού φυτικού και ζωικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιείται σε γεωργικά συστήματα χαμηλών εισροών.
  • Πιστοποίηση φυτοϋγείας με ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων διάγνωσης μυκητολογικών, ιολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών σε πολλαπλασιαστικό και φυτικό υλικό καλλιεργειών αιχμής στην κατεύθυνση ανάπτυξης γεωργίας χαμηλών εισροών.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών σε καλλιέργειες και εκτροφές αιχμής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν (i) νέα βιοδραστικά μόρια από φυσικά προϊόντα, (ii) εμβόλια μυκήτων, μυκορριζικών μυκήτων, ριζοβίων και βακτηρίων στην κατεύθυνση μείωσης των συμβατικών φυτοπροστατευτικών μέσων.
  • Αξιολόγηση νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με συνολική μελέτη της αποτελεσματικότητάς τους έναντι των οργανισμών-στόχων, επίδρασης στη φυσιολογία των φυτών/ζώων, οικοτοξικότητας, μελισσοτοξικότητας και υπολειμματικότητάς τους, μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων αναλυτικών μεθόδων, παρακολούθησης της παρουσίας και συμπεριφοράς τους στο περιβάλλον και της εκτίμησης της επικινδυνότητας τους για την ασφάλεια τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Έρευνα και ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου της ποιότητας στα επιφανειακά και υπόγεια νερά και στα εδάφη. Εκτίμηση των πρακτικών διαχείρισης των εδαφών σε σχέση με την ποιότητά τους στην προοπτική βελτίωσης της γονιμότητας τους και την αποκατάσταση υποβαθμισμένων και ρυπασμένων εδαφών.
  • Αξιολόγηση γενετικού υλικού και έλεγχο της ποιότητας των καρπών.
  • Επιστημονική και τεχνολογική στήριξη υφιστάμενων και νέων βιομηχανιών Τροφίμων, κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους (Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις - ΜΜΕ) από το στάδιο της ιδέας έως το στάδιο της δοκιμαστικής παραγωγής σε πιλοτικό, προβιομηχανικό επίπεδο σε συνθήκες μειωμένων εισροών.
  • Έρευνα και σχεδιασμός καινοτόμων τροφίμων και σχημάτων επεξεργασίας για την ανάπτυξη νέων και ανταγωνιστικών τροφίμων, ασφαλών, ποιοτικών, υψηλής διατροφικής αξίας. Προσδιορισμός αναγκών (προδιαγραφών) συσκευασίας, με διατροφική αξιολόγηση και σχεδιασμό διατροφικής σήμανσης σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συνθήκες παραγωγής μειωμένων εισροών κάθε προϊόντος.
  • Ανάδειξη, προστασία και επιτυχή κατοχύρωση με επιστημονική τεκμηρίωση παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, κλπ και του διατροφικού μας πολιτισμού (Μεσογειακή διατροφή).
  • Μελέτη επικινδυνότητας σε όλη την παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων ερευνητών και επαγγελματιών στην εφαρμογή και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στην αγροδιατροφική αλυσίδα και παραγωγή μειωμένων εισροών.
  • Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε θέματα αγροτικής παραγωγής προς φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιες Αρχές.