• bg_page

Αποστολή και όραμα

Στόχος του Κέντρου είναι η διασύνδεση του σχετικού ακαδημαϊκού χώρου με τον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η επιστημονική υποστήριξη, η παροχή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών με σκοπό την ενίσχυση τεχνολογιών, πρακτικών και γνώσεων παραγωγής και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη κατέχουν κομβική θέση για την αγροτική παραγωγή, το ΚΕΑΓΡΟ στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου του ΑΠΘ και της Ελλάδας στο σύγχρονο και ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον του αγροδιατροφικού τομέα

Συνοπτικά στις καινοτόμες Δράσεις της λειτουργίας του Κέντρου περιλαμβάνονται:

  • Η υποστήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας με τον έλεγχο και πιστοποίηση γεωργικών πρακτικών μειωμένων εισροών και εκροών, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών, τυποποιημένων και πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων, με αυξημένη προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικών.
  • Η ανάλυση και αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας τροφίμων σε διακριτά επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής-διακίνησης τροφίμων («από το χωράφι μέχρι το πιρούνι» – «farm to fork»).
  • Η υποστήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας με αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
  • Η προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων και νέων εγκαταστάσεων και πόρων και η ενδυνάμωση της εκπαίδευσης της επόμενης γενιάς ερευνητών
  • Η μεταφορά υφιστάμενης και νέας τεχνογνωσίας στη βιομηχανία τροφίμων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για παραγωγή πιστοποιημένων, ασφαλών, ποιοτικών, καινοτόμων τροφίμων υψηλής ανταγωνιστικότητας.
  • Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά με στόχο την κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή, ιδιαίτερα δε σχεδιασμένα για την κατηγορία των τροφίμων για ‘εξατομικευμένη διατροφή’ (π.χ. προϊόντα χωρίς γλουτένη, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές πρωτεΐνες, κ.α.).
  • Η άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη μελέτη και διαχείριση θεμάτων του αγροδιατροφικού τομέα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και Σχολές του ΑΠΘ, άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδος και άλλων χωρών.