• bg_page
slider-img-07

Ιωάννης Μουρτζίνος

Ταμίας ΚΕΑΓΡΟ
Αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας

Ιωάννης Μουρτζίνος

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο τη Χημεία και Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων. Εργάστηκε 5 χρόνια στη βιομηχανία, ως προϊστάμενος του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία PEPSICO- IVI, ως διευθυντής του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία APIVITA, ως ερευνητής (R&D Expert) του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας CHR-HANSEN στη Γαλλία, καθώς και ως  επικεφαλής του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου και Διασφάλισης. Έχει διδάξει μετά από πρόσκληση στο πανεπιστήμιο του Νοvi Sad της Σερβίας, στο πανεπιστήμιο Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro της Βραζιλιάς, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο King Mongkut’s University of Technology Thonburi της Ταϊλάνδης. Τον Μάιο του 2022 δίδαξε στη Χίο στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα’’Μεσογειακή Διατροφή & Συστήματα Τροφίμων’’ σε φοιτητές από το University of California Berkeley της Αμερικής.

 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εκχύλιση και μελέτη της σύστασης αρωματικών και θεραπευτικών φυτών (δευτερογενείς μεταβολίτες), στην ενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών καθώς και στη μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης συστατικών των τροφίμων κατά τη θερμική επεξεργασία με χρήση τεχνικών όπως η Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης (HPLC), η Υγρή χρωματογραφία συζευγμένη με φασματοφωτόμετρο μάζας με τετροπολικό αναλυτή χρόνου πτήσης (LC-QTOF-MS), η Αέρια Χρωματογραφία (GC-MS, GC-FID), η Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (1H,13C-ΝMR), η Φασματοσκοπία Υπεριώδους- Ορατού (UV-Vis) και η Φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR). Έχει δημοσιεύσει 48 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (SCI), έχει 26 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει περισσότερες από 2100 αναφορές (h-factor 20). Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος προγραμμάτων τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από ανταγωνιστικά προγράμματα ΕΣΠΑ και από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Επιπλέον, έχει αναλάβει ερευνητικά έργα εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής ορισμένα εκ των οποίων οδήγησαν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιαίτερα καινοτόμων τροφίμων και καλλυντικών.