• bg_page
slider-img-07

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, με θέμα «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ), το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ.

 

 

ΣΤΟΧΟΣ της ημερίδας ήταν αφενός η ενημέρωση επιχειρήσεων/ εταιρειών αλλά και λοιπών εμπλεκόμενων στον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να αναδειχθούν οι υπάρχουσες ερευνητικές υποδομές καθώς και η προστιθέμενη αξία και τα οφέλη της διεπιστημονικής συνεργασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα και αφετέρου η προβολή των  ευκαιριών που δημιουργούνται μεταξύ των επιστημονικών / ερευνητικών κοινοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του ΑΠΘ- ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ και των επιχειρήσεων που συστήνει ο ΣΒΕ ώστε να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά υιοθετώντας νέες προσεγγίσεις για τους πολίτες και την κοινωνία.

Οι ομιλητές/τριες παρουσίασαν τομείς της δραστηριότητάς τους που μπορεί να αποτελέσουν σημεία συν-δημιουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας και την κοινωνία των πολιτών.

Στη ημερίδα παρουσιάστηκαν τρείς θεματικές ενότητες:

  • η έρευνα και καινοτομία στους τομείς των τροφίμων και της μεταποίησης,
  • η έρευνα και καινοτομία στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής, καθώς και,
  • οι πρωτοβουλίες υποστήριξης καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα με καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

 

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναδείχτηκε η σημασία της σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με τελικό στόχο τη μετάβαση στην ποιότητα, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Επίσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων,  γεγονός που θα συμβάλλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Πανεπιστήμιο στην πραγματική οικονομία και την τόνωση της καινοτομίας, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου το έτος 2030 και της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη κοινωνία - οικονομία το 2050.